La Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell genera un impacte econòmic de 7,3M€
La Consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, ha inaugurat aquest matí la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, juntament amb l’alcalde de la ciutat, Albert Batalla, i de la tinent d’alcalde de l’Ajuntament urgellenc, Mireia Font, en un acte celebrat a la sala de plens del Consistori, amb la presència de regidors i regidores, i altres autoritats del territori.
Albert Batalla, qui ha agraït a la Consellera Chacón haver acceptat la invitació d’inaugurar aquesta fila mil·lenària, ha explicat que durant el cap de setmana de fira de l’any passat es va portar a terme un enquesta a un total de 453 persones amb l’objectiu de poder valorar l’impacte econòmic que suposa aquest esdeveniment firal referent al nostre país. Batalla ha explicat que segons es desprèn d’aquest estudi, la Fira de Sant Ermengol de 2017 va rebre prop de 55.000 visitants, obtenint un impacte econòmic de 7,3Milions d’euros, entre les despeses directes, i les despeses vinculades. “Són unes dades espectaculars que ens omple de responsabilitat perquè si la fira surt bé vol dir que a la Seu d’Urgell passen moltes coses des del punt de vista econòmic”.
Una altra dada que es desgrana en aquest estudi d’impacte econòmic de la Fira de Sant Ermengol és que per cada euro invertit en aquest esdeveniment en retornen 39 a la ciutat. També assenyala que amb la celebració de la fira té lloc la creació equivalent a uns 60 llocs de treball a temps complet. L’estudi d’impacte econòmic també recull que la despesa per persona que visita la fira és de 84,80 euros.
Respecte la procedència dels visitants, ressalta que el 37,3% provenen de les comarques de Barcelona, seguits per un 32,6% de la mateixa Seu i de l’Alt Urgell. Un 12,4% dels visitants procedeixen del Principat d’Andorra i de la Cerdanya, mentre que de les comarques de la demarcació de Lleida representen un 7,5% dels visitants. Un altre 6,6% són visitants que venen d’altres punt de Catalunya, un 2% d’altres països -principalment francesos- i l’1,5% restants venen de diferents punts de l’Estat espanyol.
La Fira de Sant Ermengol també aconsegueix una fidelització per part dels seus visitants, ja que un 93% tenien la intenció de tornar-la a visitar. Els visitants enquestats valoren la fira en 8,5 punts sobre 10.
Per la seva part, la Consellera d’Empresa i Coneixement del Govern de Catalunya ha remarcat respecte el què suposa la Fira de Sant Ermengol que “és un plaer comprovar aquesta mostra d’alineació total amb l’estratègia de la Conselleria: economia productiva sostenible, integradora i oberta al món, respectant sempre els actius i valors territorials”.
Visita als espais firals
Després de l’acte institucional d’inauguració de la Fira de Sant Ermengol, les autoritats han recorregut tots els espais firals com la tercera edició de la Fira de Productes Ecològics del Pirineu, l’Autofira, la 24a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, així com els espais la Cuina del formatge, Km0- Gustum, Aliments del Territori i Tu, i els estands empresarials, de promoció turística, comerç, entitats, associacions i clubs esportius de la Seu d’Urgell i comarca.
Els formatges guanyadors
En aquesta jornada inaugural de la fira també ha tingut lloc el lliurament de premis del 24è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu*, on hi participaven més de 150 formatges. L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, i la consellera Àngels Chacón, juntament amb d’altres autoritats municipals del territori, han lliurat els premis de les tretze categories que prenen part en aquest certamen de formatges artesans.
D’entre els premiats, cal assenyalar que quatre formatgeries artesanes de l’Alt Urgell han estat guardonades. La formatgeria Castell-Llebre ha obtingut tres premis: medalla d’or en la categoria de matons i recuits; medalla d’or en la categoria de tupí o gaztazarra i medalla de bronze en la categoria de formatges de cabra (quallada àcida i/o pasta tova).
Formatges de l’Abadessa ha estat una altra formatgeria alturgellenca premiada amb la medalla de plata en la categoria de formatges de vaca (quallada enzimàtica) amb el formatge ‘Toneta’; i amb la medalla d’or en la categoria de vaca (quallada àcida i/o pasta tova) amb el formatge ‘Broma’.
La Reula ha obtingut la medalla de plata en la categoria de formatges frescos; Serrat Gros ha estat guardonat amb la medalla d’or en la categoria de formatges amb condiment amb ‘Lo Pebrat d’Ossera’; i Cal Majuba ha obtingut la medalla d’or amb el seu iogurt natural en la categoria de iogurts i llets fermentades.